header Home

Flashbacks

Flashbacks (4) Drum & Bugle Corps

Avant Courir Drum & Bugle Corps
Compilate van verschillende momenten tijdens deze periode

De beelden staan al enige tijd online, maar vanaf vandaag ook beschikbaar via deze website. Fotomateriaal van de "goede oude tijd"!
De Drumcorps geschiedenis van Avant Courir!Flashbacks (3) Krantenkoppen geven AC bekendheid

Krantenkoppen
Iedere vereniging kent het, hoe geef je winterguard nog meer bekendheid binnen Nederland? Hoe krijg je de Nederlandse pers zover om artikelen te plaatsen met items die veel mensen niet zullen kennen?
Tegenwoordig worden dit soort stukken nog amper geplaatst in de krant, wel wordt de moeite genomen om het artikel te plaatsen op internet. In de goede oude tijd was dat wel anders. Avant Courir vulde de krant vaak genoeg.

Neem 1995, een succesvol jaar voor Avant Courir. In dit jaar werd gekozen voor een combinatie van het onderwerp Mondriaan en de muziek van zangeres Bjork.

Chris Raichle, Berend Jan de Vries en Karin Glaasker, tegenwoordig bekende staff leden bij de vereniging Sensation, wisten met deze ondergrond een bijzonder vernieuwend, verfrissend en kleurrijk product te maken. Met name het einde van de show met de mooie in elkaar overvloeiende drill moves voor het vlaggenblok en met de fel gekleurde doeken maakte veel indruk. Avant Courir was dit jaar onverslaanbaar en legde met grote voorsprong beslag op de vierde titel in het bestaan van haar Winter Guard. De show staat nog steeds als een van de beste programma’s in Nederland bekend.

Een aantal krantenknipsels van dat jaar zijn bewaard gebleven:
TIP: Om de krantenknipsels goed te kunnen lezen houdt u de knop "ctrl" ingedrukt en scrolled u met de muis tot het gewenste beeldformaat.

Gepubliceerd op 27.03.1995

Gepubliceerd op 31.03.1995

Publicatiedatum is niet bekend. Waarschijnlijk 27.03.1995

Publicatiedatum is niet bekend. Waarschijnlijk 27.03.1995

Gepubliceerd op 24.03.1995

Publicatiedatum is niet bekend. Waarschijnlijk 27.03.1995

Vele berichten werden geplaatst wat voor de tijd van nu erg bijzonder is.

Avant Courir behaalde met 91.0 punten een eerste plaats en werd daarmee Nederlands Kampioen. Eerder dat jaar werd de club ook al Europees Kampioen. Een jaar wat dus de boeken in is gegaan als erg succesvol.

Onderstaande scores werden behaald tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op 25.03.1995 in Den Bosch in de Open Class:

Open Class
91.0 Avant Courir
84.3 Art Development
79.5 Starriders (D)
74.4 Moving Stars
70.9 Focus
70.3 Beatrix'
55.0 Rhythm Stars
45.6 Plastic (Premier)

Een aantal lopende leden van de "Mondriaan/Bjork" show waren:
Cynthia van de Bergh, Danielle Jansen, Laura Trotta, Hennie van der Leij, Debora Ninaber, Monique Rosbergen, Renee de Vries, Gabrie Stam, Monique Wassink, Merel Hoogendoorn, Oscar Brusse, Mariska Bernard, Chantal de Groot en Melissa de Groot.

Flashbacks (2) 1986 Scaryman, door Karin Glaasker

In deze tweede editie van Flashbacks laten wij u een kijkje nemen in het jaar van Scaryman, 1986.

Mijn ervaring bij Avant Courir’s productie Scaryman

Twee weken geleden kreeg ik een verzoek van Vera of ik een stukje kon schrijven over mijn ervaring als lopend lid bij Scaryman. En ja ook ik heb even heel diep moeten graven want dit is toch al weer 21 jaar geleden!!!

Ik denk dat bij de meeste leden die dat seizoen hebben gelopen, onze trip naar Engeland het meest is bijgebleven(nu de WGI regional). Ook toen deden er twee Amerikaanse groepen mee, heel erg veel engelse guards en Jubal en Avant Courir. Het was dat jaar erg koud (er lag zelfs sneeuw!!) en we sliepen in the Boys Scout Club. En als ik het me goed herinner hadden we twee zalen, een keuken met een hele gezellig juke box en een doucheruimte.

Wij hadden dat jaar een grote groep fans van Avalance mee, die zich luidkeels vanaf de tribune lieten horen met hun yell Poehaaaahhhh!!!!

Uiteraard waren de Amerikaanse groepen torenhoog favoriet!! Dus toen men tijdens de Olympic retreat, die toen ook na het middagprogramma werd gehouden, we bij de top 3 waren beland, vroegen wij ons onderling toch wel af of ze ons niet vergeten waren. Maar neen ze waren ons niet vergeten we werden gewoon WINNAAR van de middag. Helemaal door het dolle heen natuurlijk met zijn allen, maar aan de andere kant voelde het toch ook wel een beetje vreemd.

Tussen en Prelims en Finals door zijn we met de hele groep naar een Fish & Chips toko geweest om een hapje te eten, maar omdat die mensen daar zo traag waren heeft een groot gedeelte van de groep zijn Fish en Chips onderweg terug naar de sporthal op moeten eten, want inmiddels waren we toch al wel weer aardig in de buurt van de tijd gekomen dat we naar de warming up moesten.

Ook ’s avonds hadden we een goede show en wat heel speciaal was, was dat beide Amerikaanse groepen op de tribune waren gaan zitten om te zien van wie ze dan ’s middags wel verloren hadden.

Tot vreugde van alles en iedereen wisten we ’s avonds ook te winnen en werden dus Europees Kampioen 1986, maar wat voor ons misschien wel veel specialer was, was het verslaan van die twee Amerikaanse groepen!!!! Uiteraard hebben we dat ’s avonds in ons verblijf nog uitgebreid gevierd en ook onze terugkomst in Nederland was heel bijzonder want er stond toch wel heel erg veel mensen op ons te wachten.

In maart wonnen we uiteindelijk ook de Nederlandse titel dus al met al een heel bijzonder seizoen. Waardoor het voor mijn persoonlijk helemaal een bijzonder seizoen werd, is omdat ik dat jaar ook mijn huidige partner Berend Jan de Vries leerde kennen, die later ook nog een aantal jaren lesgegeven heeft bij Avant Courir.

Ik wens iedereen bij Avant Courir dit seizoen een heel gaaf jaar toe en laat zien waar jullie toe in staat zijn. Ik zie jullie vast wel weer op een van de contesten.

Karin Glaasker

Flashbacks (1) Primeur van nieuwe vereniging in Baarn, 1984

Binnenkort is het zover, dan kunnen we vieren dat Avant Courir al 25 jaar bestaat! In 2009 zal dit heugelijke feit gevierd worden! 25 jaar lang emoties, humor, kampioensschappen, Nederlandse Titels, Europese Titels en noem maar op, het is een feit wat niet zomaar voorbij kan gaan!

Natuurlijk heeft de club heel veel mee gemaakt in al die jaren, reden genoeg om het u allemaal te vertellen. In deze serie zullen we u tot het grote feest op de hoogte houden, doormiddel van flashbacks! Lees hier wat er toen gebeurde en wat toen de verhalen op straat waren, ga mee terug in de tijd en beleef dit alles opnieuw!

Deze keer nemen we u mee terug in de tijd naar het jaar 1984, het eerste optreden van Avant Courir was een feit!

Avant Courir op 30 april 1984

Het eerste optreden van Avant Courir zal alle leden van toen nog goed in het geheugen liggen. De dames en heren van de naaiploeg hadden zo’n 2 maanden dag en nacht gewerkt om de bijna 100 schitterende uniformen op tijd af te krijgen maar het was duidelijk dat er nog veel met spelden gelopen zou worden die dag. Dus we moesten om 6 uur al paraat zijn om te passen, ruilen, naaien, spelden, knippen noem maar op. Ondertussen waren de instructeurs druk bezig om de instrumenten klaar te zetten en te stemmen. De adrenaline en zenuwen gierde door de lijven van alle aanwezigen want vandaag zou het corps waar men zulke hoge verwachtingen van had voor het eerst optreden voor publiek.

Om 8 uur waren we dan eindelijk klaar en vertrokken we richting het centrum van Baarn waar we samen met de 3 andere plaatselijke corpsen een aubade zouden geven. Schitterend was het om te zien hoe dit grote corps met Color Guard zich statig in het mooie beige met bordeaux uniformen door de straten begaf. De mensen onderweg reageerden enthousiast op de discipline die dit grote corps uitstraalde. Door de zenuwen hadden veel leden niet echt goed ontbeten en na een poosje vielen helaas de eerste slachtoffers al. Voor dat we goed en wel op het plein waren zat de “bezemwagen” al aardig vol met flauwgevallen leden en hadden de begeleiders hun handen vol.

Aangekomen op het plein waren we zo groot, maar ook arrogant, dat we bijna de helft van de ruimte in beslag namen waardoor de andere 3 muziekverenigingen op de achtergrond stonden wat ons uiteraard niet echt in dank afgenomen werd.

Het optreden werd met gemengde gevoelens ontvangen. Drum Corps supporters vonden het geweldig maar een hoop inwoners van Baarn, die alleen een rustige harmonie of fanfare gewend waren, stonden met hun handen op de oren te luisteren naar dit nieuwe muzikale geweld in Baarn. De mensen die nauw betrokken waren bij de oprichting van Avant Courir waren dolblij. Het nieuwe Drum Corps en Color Guard kindje in Nederland was geboren en men zou nog veel van ze horen.


Avant Courir in 1984, tijdens de eerste parade die werd gehouden in Baarn.

Laatst bijgewerkt: 16-10-2007