header Home

Open Class

In de geschiedenis van Avant Courir Winterguard hebben veel producties de revue gepasseerd. Onderstaand een opsomming van alle producties die Avant Courir heeft mogen brengen:

2008 - Roselignes

We leven een tijd dat alles nog alle kanten op kan gaan… We leven in een tijd waar ontzettend veel gebeurd, soms zelf zonder dat een ander het in de gaten heeft. We leven in een tijd dat honger, mishandelingen, oorlogen, terroristische aanslagen en nog steeds discriminatie de orde van de dag zijn. Wanneer stopt dit eens?

Avant Courir Open Class brengt deze show als schreeuw om hulp, want langzaam breken we onze eigen wereld stukje bij beetje af!

Laat u meenemen in een achtbaan die niet meer stopt. Een achtbaan door gevoelens, emoties maar ook tot wederopbouw. Help onze wereld te redden van de ondergang. Alleen wij kunnen er iets aan doen, nu is het aan JOU om dat in te zien.

Als we deze planeet willen redden dan MOETEN er dingen veranderen. Hongersnood, moeten kinderen nog steeds honger leiden?, Mishandelingen, Dierproeven moeten verboden worden!
Culturen moeten meer respect voor elkaar hebben, Oorlogen moeten niet meer kunnen bestaan.

Dit is het moment, vandaag is de dag. Help ook de wereld verbeteren, de wereld die u op dit moment aan het creëren bent voor uw kinderen.
Leef mee in een wereld die vaak gesloten blijft, kijk mij in het verdriet en pijn die vele elkaar aanrichten.

Avant Courir Open Class will save our planet.

2003 - Espania Baila

Op een speciaal gemixte versie van Spaanse muziek en hedendaagse muziek werd dit programma door, vorig jaar nog de A Class, voor het eerst gepresenteerd in de Open Class. De nieuwe Open Class bleek een publieksgenot en haalde keer op keer een staande ovatie uit de stoelen.

Een prachtige 4e plaats in de Open Class.

2000 - STOMP

De zeer succesvolle Open Class guard stond dit jaar voor het laatst op de vloer. O.l.v. Berend Jan de Vries, Oscar Brusse, Connie en Karin Glaasker brachten ze het programma "Styles". In een museum met schilderijen van Matis komen de schoonmakers langzaam tot leven en zetten uiteindelijk de boel compleet op stelten. Hun optreden op finals was qua uitstraling en emoties zo goed dat het beloond werd met een staande ovatie. Iedereen die dit optreden had gezien was het er over eens dat ze moesten winnen deze avond. Iedereen behalve dus het jury team. Zij zette deze groep op een toch ook nog mooie tweede plaats.

Een aantal lopende leden van de "STOMP" show waren:
Melissa de Groot, Dunja Veerman, Anna Mostert, Samantha de Vree, Hennie van der Leij, Suzanne van Leeuwen, Wendy Backer, Conny Dubbelman, Renee de Vries, Lindsey Hennipman en Annet Stam.

1999 - The Opposite Controversion

De Open Class won dit jaar met haar show "Opposite Controversion" o.l.v. Berend Jan de Vries, Oscar Brusse en Karin en Connie Glaasker op het nippertje haar vijfde titel in een rij, en haar achtste nationale titel in totaal. Met name de uitstraling van de leden en de dans en materiaal stukjes op de hoge platformen maakte grote indruk. Het geheel iedere wedstrijdweer een race tegen de klok om de 3 grote platformen en 2 décor punten van en 7 meter hoog op de vloer te krijgen. Met name op finals ging het bijna mis omdat de vloer achterstevoren lag en de markeringen dus niet klopten. Gelukkig liep alles net op het nippertje toch nog goed af.

Op de eerste officiële Nederlandse Winter Guard International regional in Amsterdam eindigde de Open Class guard op een derde plaats achter één Amerikaanse en één Engelse guard.

Een aantal lopende leden van de "The Opposite Controversion" show waren:
Hennie van der Leij, Melissa de Groot, Renee de Vries, Connie Dubbelman, Samantha de Vree, Dunja Veerman, Anna Mostert, Nicole van den Hurk, Wendy Backer, Oscar Brusse, Suzanne van Leeuwen, Natasja Beykirch, Annet Stam en Gabrie Stam.

1998 - Drive In Drive Out

De open class guard bracht dit jaar de zeer intensieve show "Drive in, drive out" op muziek van de Dave Matthews Band op de vloer. De opening van de show waarin de leden in zwarte zakken op het veld bewegen en dansen werd goed ontvangen en met name de agressieve manier waarop de materiaal en dansbewegingen door de leden werden uitgevoerd gaf alle aanwezigen tijdens de wedstrijden een kick. Het programma werd geschreven door Connie Glaasker, Berend Jan de Vries, Oscar Brusse en Karin Glaasker. Dat jaar had de groep alleen in het eerste trainingsweekend de beschikking over de Amerikaan Chris Raichle.

Na een lange en zorgvuldige voorbereiding bracht Avant Courir dat jaar eindelijk een bezoek aan de Winter Guard International Championschips in Dayton, Ohio in Amerika. De groep sliep in een gezellig hotel in de buurt van het Stadion. Kamers die uitkwamen op een parkeerplaats zodat we 's avonds gezellig allemaal bij elkaar konden zitten en kletsen als we tenminste niet aan het trainen waren. Iedere dag gebeurde dat en bijna iedere keer in een andere zaal zodat er veel gezocht en gereden moest worden. Door al dat trainen bereikte de show een, voor Nederlandse begrippen, ongekend niveau. Uiteraard speelde het geweldige doorzettingsvermogen en de teamspirit binnen de groep een zeer belangrijke rol. Na deze intensieve week werd er uiteraard ook nog een weekje sightseeing in Washington en New York aan vast geplakt.

Een aantal lopende leden van de "Drive In Drive Out" show waren:
Gabrie Stam, Danielle Jansen, Josephine Vink, Renee de Vries, Yvonne v.d. Meer, Melissa de Groot, Hennie van der Leij, Wendy Backer, Samantha de Vree, Dunja Veerman, Annet Stam en Natasja Beykirch.

1997 - Alanis

Een prachtig programma op muziek van Alanis Morissette was het fundament voor een opnieuw uitstekend product. Sara Maranowics was de Amerikaanse instructeur voor Movement. Samen met Berend Jan de Vries, Karin Glaasker, Oscar Brusse en Conny Glaasker maakte zij er een goed ontwikkeld programma van dat opnieuw te sterk was voor alle concurrentie. De inmiddels professionele en goed op elkaar ingespeelde groep sleepte de derde achtereenvolgende titel binnen.

1997 was ook het jaar dat de vereniging besloot zich weer van een goede toekomst te verzekeren. Ze verhuisden namelijk van Baarn naar Almere. Een stad met jeugd, een stad met toekomst.

Een aantal lopende leden van de "Alanis" show waren:
Danielle Jansen, Gabrie Stam, Patricia Lettingh, Renee de Vries, Yvonne van de Meer, Wendy Backer, Samantha de Vree, Melissa de Groot, Oscar Brusse, Hennie van der Leij en Dunja Veerman.

1996 - Changes

De start van 1996 was moeilijk, "Changes", de show met de kubus was een slow-starter: pas laat in het seizoen viel het programma op z'n plek. De concurrentie was dat jaar dan ook "moordend".

Ondanks bovenstaande zaken wist de groep het in de loop van het seizoen toch weer voor elkaar te krijgen om een goed lopend programma in elkaar te zetten en uit te voeren. De verplaatsingen en het gebruik van de kubussen vielen erg in de smaak bij publiek en jury en zo wist de guard wederom beslag te leggen op de titel. Inmiddels de vijfde titel voor de vereniging Avant Courir. Zo succesvol was een winterguard in Nederland op dat moment nog nooit geweest!

De show werd geschreven door Beren Jan de Vries, Karin Glaasker en Jamy Thompson.

Een aantal lopende leden van de "Changes" show waren:
Danielle Jansen, Renee de Vries, Patricia Lettingh, Debby Lettingh, Wendy Backer, Melissa de Groot, Monique Rosbergen, Dunja Veerman, Yvonne van de Meer, Deborah Ninaber, Oscar Brusse en Samantha de Vree.

1995 - Mondriaan/Bjork

Dit jaar werd gekozen voor een combinatie van het onderwerp Mondriaan en de muziek van zangeres Bjork.

Chris Raichle, Berend Jan de Vries en Karin Glaasker wisten met deze ondergrond en bijzonder vernieuwend, verfrissend en kleurrijk product te maken. Met name het einde van de show met de mooie in elkaar overvloeiende drill moves voor het vlaggenblok en met de fel gekleurde doeken maakte veel indruk. Avant Courir was dit jaar onverslaanbaar en legde met grote voorsprong beslag op de vierde titel in het bestaan van haar Winter Guard. De show staat nog steeds als een van de beste programma’s in Nederland bekend.

Een aantal lopende leden van de "Mondriaan/Bjork" show waren:
Cynthia van de Bergh, Danielle Jansen, Laura Trotta, Hennie van der Leij, Debora Ninaber, Monique Rosbergen, Renee de Vries, Gabrie Stam, Monique Wassink, Merel Hoogendoorn, Oscar Brusse, Mariska Bernard, Chantal de Groot en Melissa de Groot.

1994 - Galileo

De show op de muziek van de Indigo Girls leidde een nieuw tijdperk van Avant Courir in. Het eerste product van Chris Raichle was voor velen één van de mooiste shows die de club ooit op de vloer heeft neergezet. De jury had een andere mening want de enorme precisie in programma-ontwerp, en equipmentwerk werd niet herkend en zo eindigde deze gedetailleerde show op de tweede plaats. De fundamenten voor een vijfjarige heerschappij waren echter wel gelegd.

Een aantal lopende leden van de "Galileo" show waren:
Mariska Bernard, Danielle Jansen, Cynthia van de Berg, Chantal de Groot, Natasja Versteeg, Oscar Brusse, Yvonne van de Meer, Hanneke den Oude, Hennie van der Leij, Louise Pitoy, Melissa de Groot, Samantha de Vree en Merel Hoogendoorn.

1993

Dat jaar stond Avant Courir voor het eerst als onafhankelijk Winter Guard op de vloer daar het Drum corps in 1992 opgeheven was. Dat weerhield ze niet om weer onverminderd van de partij te zijn. De Olympische show was natuurlijk een mooie show, maar niet van het kaliber als "Heaven Can Wait" van Art Development. Het was wel de grootste Open Class Guard die Avant Courir - na Scaryman - op de vloer zette door een samenwerkingsverband met Beatrix color guard. Een jaar dat vooral door de vele technische, sociale en medische ups en downs niet snel vergeten zal worden. Met name de dag van finals zal in ieders geheugen gegrift blijven staan. Bus te laat, gebroken neus, cadeaus van de leden gestolen, nieuwe ballonnen poreus, stunt mislukt en glijpartijen op het veld door achterlaten van waterpartijen door de vorige groep, maakte van deze dag een van de slechtste dagen in de geschiedenis van Avant Courir.

Een aantal lopende leden van de "1993" show waren:
Melissa de Groot, Suzanne Roos, Chantal de Groot, Evelien Dijkhuizen, Hennie van der Leij, Louis Kemper, Yvonne van de Meer, Louise Pitoy, Cynthia van der Bergh, Samantha de Vree, Oscar Brusse, Janine Kortman, Josephine Vink, Annet Blauwendraad en Mariska Bernard.

1992 - Where Does The Time Go


Dit was het eerste Winter Guard jaar met een Amerikaanse instructeur. Katherine Gallagher werd binnengehaald voor equipment. Dat jaar won Avant Courir haar derde titel met een show die twee verschillende stijlen had. Een rustig, mooi en stijlvol deel en een deel met de bekende power, rifle technieken en felle uitstraling die men van Avant Courir gewend was. Dat jaar deed de vloer ook in Nederland zijn intrede. Uiteraard was Avant Courir hierbij ook van de partij. Door sponsoring en acties wisten de leden de (dure) vloer bij elkaar te sparen om zo een nieuwe en uiterst mooie uitstraling aan de show te kunnen geven.

Een aantal lopende leden van de "Where Does The Time Go" show waren:
Suzanne Roos, Melissa de Groot, Louise Pitoy, Hennie van der Leij, Oscar Brusse, Yvonne van de Meer, Robert Troost, Louis Kemper, Cynthia van der Bergh, Samantha de Vree, Marian van Vulpen, Gea van Kleef en Chantal de Groot.

1991 - Mychezo Malum

De Afrikaanse show gaat zeker als de vrolijkste de geschiedenis in. Mooie kleding en kleurrijke vlaggen. Veel danswerk en even zoveel verschillende muziekstukken. Het was het eerste jaar dat een programma tot stand kwam zonder de bijdrage van Piet de Koning. De show werd dat jaar geschreven door Jos Brusse, Karin Glaasker, Connie Glaasker, Yvonne Zwaagman en Vera Brusse.

Een aantal lopende leden van de "Mychezo Malum" show waren:
Bianca van Vulpen, Marian van Vulpen, Yvonne van de Meer, Hennie van der Leij, Melissa de Groot, Connie Glaasker, Suzanne Roos, Chantal de Groot, Louise Pitoy en Pien Posthumus.

1990 - Fragmatic

Fragmatic was een bijzonder Winter Guard jaar. Een futuristische uitstraling compleet met een decor dat als Spaceship functioneerde. De decorploeg had hier een knap staaltje werk geleverd. Door de bijzondere make up waren de leden haast niet meer persoonlijk herkenbaar.

Een aantal lopende leden van de "Fragmatic" show waren:
Suzanne Roos, Chantal de Groot, Carolien (Pien) Posthumus, Marian van Vulpen, Yvonne Zwaagman, Yvonne van der Meer, Arie Rook, Evelien Dijkhuizen, Monique Ammerlaan, Trudie van Vulpen, Bianca van Vulpen, Gea van Kleef en Manuela Ammerlaan.

1989 - Myst

Myst was weer heel anders. Bijzonder snel, veel moeilijke technieken en al een paar kleine vloerdeeltjes. In hun witte outfit en met wit gesminkte gezichten wisten de leden toch een show op de vloer te krijgen waar menigeen een warme kleur van kreeg. Met name de rifle- en vlaggengooi over de deurpost terwijl de leden er onderdoor liepen deden het erg goed bij het publiek. Een kampioensshow vanaf de eerste wedstrijd tot en met de finals.

Een aantal lopende leden van de "Myst" show waren:
Yvonne Zwaagman, Connie Glaasker, Karin Glaasker, Arie Meijer, Bianca van Vulpen, Monique Ammerlaan, Manuela Ammerlaan, Ilona Fokken, Hanneke den Ouden, Pauline van Dijk en Carolien (Pien) Posthumus.

1988 - Trizonen

De Winter Guard show "Trizonen" was weer nummer één. Althans bij het publiek. Officieel won Beatrix dat jaar, maar het publiek maakte via eigen scoreborden duidelijk dat ze het totaal niet eens waren met deze uitslag. Zoals altijd blonk Avant Courir uit in innovatie.

De club had dat jaar twee guards, het kwam ook uit met de eerste Disney Folks show. Onder leiding van Arie Rook brachten leden die overkwamen van de cadetgroep van Avant Courir en brass en percussionspelers een programma met daarin vele Disneyfiguren, decors en muziek verwerkt. Uiteraard een show die voor het publiek geschreven was en waar dus ook goed op gereageerd werd.

1987 - Schizotic

De Winter Guard was dit jaar met haar extreme programmakeuze nadrukkelijk aanwezig. Schizotic werd dat jaar tweede maar dat paste gelukkig goed bij het thema: schizofrenie. Het thema werd goed weergegeven in de muziek, kleding materiaal en body bewegingen.

1986 - Scaryman

In 1986 bracht Avant Courir zijn eerste Winter Guard in de Open Class op de vloer en vestigde gelijk een goede naam. Scaryman was een verfrissende Winter Guard die zelfs op de officiele WGI Regional in Brighton Amerikaanse Guards wist te verslaan! Ook in de Nederlandse competitie waren ze onbereikbaar en onverslaanbaar.

Laatst bijgewerkt: 21-08-2007